به وب سایت هنر معامله گری خوش آمدید

علت حرکت قیمت در مارکت چیست؟

حرکت قیمت در مارکت، به چه صورت است؟

 

برای هر تریدر که در بازار فعالیت دارد، درک این موضوع بسیار حائز اهمیت است.

 بعضا، در کلاس های کوچینگ خصوصی معامله گری دیده می‌شود که یک دانشجو که سالهاست در بازار فعالیت می‌کند، ولی درک صحیحی از نحوه بالا و پایین شدن قیمت و اینکه کندل ها به چه نحوی حرکت و کلوز (بسته) می‌شوند، ندارد.

علت حرکت قیمت در مارکت چیست؟
شکل 1: دو سناریو مطرح جهت علت حرکت قیمت در چارت

پلتفرم معاملاتی خود را باز کنید. یک اینسترومنت و یک تایم فریم انتخاب و به حرکت کندل ها در آن تایم فریم نگاه کنید. مشاهده می کنید که کندل ها با گذر زمان، بالا و پایین و با توجه به تایم فریم انتخاب شده، در یک قیمت بسته یا کلوز می شوند.

می خواهیم ببینیم، علت بالا و پایین شدن یک کندل و جابجایی قیمت یا عددی که در محور عمودی چارت نمایش داده می شود، چیست؟

برای پاسخ به این سوال، دو سناریو را در نظر می گیریم:

سناریوی اول – شکل 1، سمت چپ: علت حرکت قیمت در چارت، اختلاف تعداد خریداران و فروشندگان است. 

سناریوی دوم – شکل 1، سمت راست: علت حرکت قیمت در داخل چارت، اختلاف حجم خرید و فروش است. 

 

بررسی دو سناریوی علت حرکت قیمت در مارکت

 

در سناریوی اول، خریداران با رنگ آبی در سمت چپ و فروشندگان با رنگ قرمز در سمت راست نشان داده شده اند.

در این حالت، علت حرکت قیمت، تعداد بیشتر فروشندگان نسبت به خریداران است. به عنوان مثال در این شکل، تعداد خریداران، 10 نفر و تعداد فروشندگان، 13 نفر است.

آیا تعداد بیشتر فروشندگان نسبت به تعداد خریداران، باعث می شود قیمت پایین تر برود؟

یعنی چون 10 نفر خریدار داریم و 13 نفر فروشنده،  تعداد بیشتر فروشنده ها باعث حرکت نزولی قیمت است؟

در سناریوی دوم، به حجم خرید و فروش توجه می کنیم. به  عنوان مثال، در قیمت 5 دلار، دارای 57 قرارداد فروش هستیم و در همین قیمت، دارای 5 قرار داد خرید هستیم. آیا تعداد بیشتر قراردادهای فروش یا همان حجم فروش، باعث حرکت قیمت است؟

پس از بررسی این موضوع، مشاهده میکنیم که تعداد خریداران و فروشندگان، نمیتواند الزاما باعث حرکت قیمت به سمت نفرات بیشتر شود. به عنوان مثال چون اینجا 13 فروشنده در برابر 10 خریدار داریم، پس قیمت باید کاهش یابد.

در اینجا، میتوانیم 13 فروشنده داشته باشیم، ولی در مجموع حجم فروشی که این 13 نفر دارند از حجم خریدی که 10 نفر دارند، بیشتر باشد. به عنوان مثال در بین این 10 خریدار، شرکت حقوقی بزرگی وجود داشته باشد. که قصد وارد کردن حجم خرید بالایی به مارکت را دارد. ولی یک نفر در نظر گرفته می شود. پس در اینجا برنده بازی خریداران هستند، با اینکه تعداد آنها کمتر است.

پس این تعداد خریدارن یا فروشندگان نیست که قیمت را به سمتی حرکت می دهد، بلکه این اختلاف حجم خرید و فروش است که قیمت را در داخل چارت حرکت می دهد. پس حجم خرید و فروش در بازار بسیار مهم است.

عرضه و تقاضا، علت اصلی حرکت قیمت در چارت است
شکل 2: عرضه(supply) و تقاضا(demand) علت اصلی حرکت قیمت در مارکت

عرضه و تقاضا، علت حرکت قیمت در مارکت

 

با بررسی برآیند حجم خرید و فروش، به دو پارامتر کلیدی در مارکت می رسیم:

تقاضا یا اشتیاق خرید (Demand)

عرضه یا اشتیاق فروش (Supply)

بنابراین، این تعداد خریداران یا فروشندگان نیست که قیمت را جابجا می کند. بلکه این اشتیاق خرید یا اشتیاق فروش است که باعث حرکت قیمت در مارکت می شود. دلیل ایجاد عرضه و تقاضا در بازار، تصمیم معامله گران است.

در ترازویی که در شکل 2، نشان داده شده وزنه به هر سمتی باشد قیمت به همان سو حرکت می کند. در اینجا 3 حالت پیش می آید:

  1. تقاضا = عرضه = عدم حرکت قیمت
  2. تقاضا > عرضه = حرکت قیمت به سمت بالا
  3. تقاضا < عرضه = حرکت قیمت به سمت پایین

پس، از مفهوم حجم خرید و فروش به دو پارامتر به نام تقاضا و عرضه می رسیم.

 

مثال از بازار نقدی کالا

 

به عنوان مثال، در بازارهای نقدی، وقتی یک محصول مانند برنج، کمیاب می شود، عرضه آن کمتر است. تقاضا برای خرید برنج بالاتر می رود. این باعث میشود با توجه به اینکه تقاضا از عرضه بالاتر است، قیمت برنج، بالاتر برود. 

به خاطر اینکه افراد بیشتری نیاز به برنج دارند و حجم خرید بالاتر می رود. توزیع کننده برنج کم است و حاضر نیست محصول خود را با قیمتهای پایین بفروشد و قیمت فروش خود را بالاتر می برد. تقاضا کنندگان حاضرند با قیمت بالاتر محصول خود را بخرند.

یا فرض کنید که عرضه یک محصول زیاد می شود. مثلا به صورت عامیانه می گویند: “فلان جنس را در بازار ریختند” تقاضا یا ثابت می ماند و یا کم می شود. با توجه به اینکه حجم فروش بالاست، فروشندگان، طی رقابتی، قیمتهای خود را پایین می آورند تا محصول خود را به فروش برسانند. اشتیاق فروش بالاتری دارند و به صورت رقابتی قیمتهای خود را پایین و پایینتر می آورند تا محصول خود را زودتر بفروشند. این باعث پایین آمدن قیمت آن محصول می شود.

در مارکت و در معامله گری و در چارتهای قیمتی هم به همین صورت است. این اشتیاق خرید و فروش است که باعث بالا رفتن یا پایین آمدن قیمت می شود.

البته در هر لحظه برآیند تقاضا و عرضه، صفر است. یعنی ما در هر لحظه، یک توافقی بین خریداران و فروشندگان داریم که باعث تثبیت قیمت در آن لحظه  می شود. و بعد اشتیاق خرید یا فروش باعث حرکت قیمت می شود. یک نفر قیمت بالاتر را سفارش می دهد.

اگر به چارت نگاه کنیم، مشاهده میکنیم که در یک تایم خاص، کندل ها بالا و پایین می شود. و در نهایت میتواند به صورت خنثی یا صعودی یا نزولی بسته شود.

تمرین

  • پلتفرم خود را باز کنید و یک اینسترومنت و یک تایم فریم انتخاب نمایید.
  • به صورت چشمی به بالا و پایین شدن کندل ها و حرکات قیمت نگاه کنید.
  • به این موضوع فکر کنید که چطور کندل ها در آن تایم فریم، بالا و پایین می شوند؟
  • میتوانید این موضوع را در بازار بورس ایران، همراه با مشاهده حجم خرید و فروش یک سهم، و ارتباط دادن آن با حرکت کندل ها در چارت، تمرین کنید.

برای درک بهتر مطالب بیان شده، ویدیوی پایین را مشاهده نمایید:

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.